Ofte stillede spørgsmål

Er det et fuldtidsjob at være hospitalsklovn?

Jobbet som hospitalsklovn er ikke en fuldtidsbeskæftigelse. Vi arbejder i gennemsnit tre til fire timer om dagen - tre dage om ugen. Det giver plads til andre projekter eller deltidsarbejde. Vores nuværende hospitalsklovne er alt lige fra sygeplejersker og pædagoger til artister og skuespillere ved siden af deres virke som hospitalsklovn. Udover det normale arbejde på hospitalerne, er der ofte brug for hospitalsklovne til andre opgaver, som at holde foredrag og deltage i events. Alle vores hospitalsklovne er uddannede og lønnede.

Hvad kræver det at blive hospitalsklovn?

For at blive hospitalsklovn skal man først og fremmest være villig til at gennemgå en dybdegående personlig og faglig udvikling. Dernæst skal man kunne være nysgerrig overfor, hvad der kan ske i en tilstand af uforudsigelighed og kaos. Derudover er det en fordel at have en kunsterisk uddannelse eller en kreativ åre, da hospitalsklovnen bruger leg, improvisation og poetiske udtryk i arbejdet.

Er der en aldersgrænse?

Vi leder efter personer i alderen 22 – 60 år. Det skyldes på den ene side, at det kræver en vis mængde livserfaring og robusthed og på den anden, at det er en stor investering for foreningen, hver gang vi uddanner en hospitalsklovn. 

Er det frivilligt arbejde?

Alle hospitalsklovne hos Danske Hospitalsklovne er uddannede, professionelle og lønnes for arbejdet. Vi har for nyligt vedtaget en overenskomst i samarbejde med Dansk Artist Forbund, som betyder at langt de fleste af hospitalsklovnene er fast lønnede og får penge under sygdom, feriepenge o. lign.

Er det et fuldtidsstudie?

Hospitalsklovneuddannelsen varer sammenlagt 1,5 år og består af seks uddannelsesmoduler, ni U-dage, tre efteruddannelseskurser og minimum 68 praktikdage. Modulerne varer 4-5 dage og man overnatter på kursusstedet, derfor kaldes det et internatmodul. Første praktik ligger i perioden uge 34 - 05 året efter, og indebærer to ugentlige praktikdage. Anden praktik ligger i perioden uge 05-33 og indebærer ligeledes to ugentlige praktikdage. Herudover er der teammøder, events, workshops og andet, men der er altså tid til at have et deltidsjob eller andet ved siden af.

Hvor foregår uddannelsen?

De seks internatmoduler afholdes på kursussteder rundt i landet, pt. anvender vi oftest et sted i Korsør, da det er centralt i landet. Her indlogeres holdet og underviser(e). Underviserne kommer fra hele verden, så det er en fordel, hvis man forstår engelsk, men behøver ikke selv tale det. Praktikken foregår typisk på 2-3 forskellige hospitaler. Her bestræber vi os på at placere praktikforløbet på de hospitaler, der ligger nærmest lærlingens bopæl, men man skal være indstillet på en del rejsetid. Foreningen dækker transportudgifter.  

Hvad gør man, når det har været en hård dag, for ikke at tage det med hjem?

De fleste hospitalsklovne arbejder i par, så først og fremmest kan man tale og sparre med sin makker. Sommetider kan det også være rart og nødvendigt at vende noget med sundhedspersonalet, og hvis det ikke er nok, så bliver alle vores hospitalsklovne tilbudt støtte til individuel supervision. Gruppesupervision er også en fast del af foreningens regionale teammøder, som afholdes seks gange årligt. Da hospitalsklovnen arbejder i et intensivt og sårbart felt, lægger vi stor vægt på at alle hospitalsklovne uddannes til at passe på sig selv og andre.

Må jeg komme med en hospitalsklovn på arbejde?

Her må vi af hensyn til patienter, pårørende og personale desværre sige nej. Det er et meget sårbart felt, og vi kan derfor ikke have gæster med. Der er mange, der gerne vil kigge nærmere på praksis, så uanset hvor glade det gør os med den store interesse, er vi nødt til at afslå.

Hvornår og hvordan ansøger man?

Den 13. december 2021 afsluttede vi vores seneste rekrutteringsrunde af nye hospitalsklovne. Senest så optagelsesprocessen sådan ud:

  1. Ansøgning sendes til udd@danskehospitalsklovne.dk senest den 13. december 2021 kl. 12.00. Ansøgningen skal indeholde: CV, motivation, et billede i civil, link til videopræsentation og kontaktoplysninger. Husk at skrive ”Ansøgning” i emnefeltet.
  2. Herefter inviteres ca. 40 personer til 1. optagelsesprøve, som afholdes i perioden 11.-14. januar 2022 (vest) på Vanebrudspalæet i Aarhus og 17.-19. januar (øst) 2022 i København (placering endnu ukendt). Her skal ansøgere forberede og fremføre 3-4 minutters artistisk visning. Ansøgeren har friheden til selv at bestemme, hvad visningen indeholder, men vi vil gerne se, hvem du er, og hvad du kommer med.
  3. Herfra går omkring halvdelen videre til 2. optagelsesprøve, som foregår i 8.-11. februar 2022 på Musholm kursuscenter i Korsør. Vi indlogerer alle inkl. panelet, så vi kan lære hinanden at kende. Sidst men ikke mindst, voterer panelet og få dage efter 2. optagelsesprøve, får alle besked om, hvorvidt de har fået en plads på holdet.

 

Vi forventer at kunne starte ansøgningsprocessen igen i efteråret 2023. Vi skriver ud på hjemmesiden, de sociale medier og via vores nyhedsmail, når vi er klar til at modtage ansøgninger.



3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.