Sådan arbejder hospitalsklovnen

Vi jonglerer med både det sjove og svære

I Danske Hospitalsklovne arbejder vi for at møde og styrke indlagte børns livsglæde og livsmod ved at invitere dem med ind i en verden af fantasi, poesi og fortryllelse.

Vi besøger børn og unge, der er indlagt på hospitalet, psykiatriske afdelinger og som befinder sig på institutioner inden for specialområdet.

Det tager 1,5 år at blive hospitalsklovn, men de fleste af os kommer med mange års erfaring som f.eks. kunstnere, pædagoger eller sygeplejersker.

Klovnemetoden er den faglighed vi har til fælles – en kunstnerisk tilgang til at skabe møder mellem mennesker. Med klovnemetoden fornemmer vi situationen, mærker impulser fra de tilstedeværende og improviserer ud fra det. På den måde kan hospitalsklovnen møde det indlagte barn, familien og fagpersonalet med en fokuseret opmærksomhed på nuet.

Vi skaber et rum, hvor det er muligt at ændre på den eksisterende stemning, styrke et barns handlekraft og knytte relationer mellem mennesker.

Læs mere om klovnemetoden i denne folder

Hospitalsklovnen kan være med, når...
 

 • Barnet skal have taget en blodprøve
 • Barnet savner en legekammerat
 • Barnet skal gennem en procedure, f.eks. have fjernet sting eller lagt drop
 • Barnet skal understøttes i at udtrykke og reagere på svære følelser
 • Barnet skal genoptrænes
 • Barnet skal have den voksne hospitalsverden oversat til en forståelig børneverden
 • Barnet eller familien har brug for en at snakke med
 • Personalet skal observere barnet i en bestemt situation
 • … og mange andre situationer

 

Vi har en kuffert fuld af faglighed

Det er ikke kun for sjov, når hospitalsklovnene har en rød næse på. Næsen åbner døre til rum, hvor der er plads til leg og fantasi i en verden af behandlinger og alvor.

Næsen gør det muligt for klovnen at tilpasse sig situationen og være lige præcis den, som det indlagte barn og familien har behov for – uanset om der er behov for en legekammerat, et vidne til en svær situation eller noget helt andet.

Vi er professionelt uddannede, og det giver en tryghed for både børn, forældre og hospitalspersonale. Vi har vores egen skræddersyede hospitalsklovneuddannelse, som er internationalt anerkendt.

Hospitalsklovnene bliver undervist i en bred vifte af kunstneriske værktøjer kombineret med træning i bl.a. relationsopbygning, neuropsykologi og samarbejde med personalet. Lige nu er vi 61 hospitalsklovne, og 12 er under uddannelse.

Hvert år afholder vi efteruddannelse for alle vores hospitalsklovne for at sikre, at kvaliteten af vores arbejde altid er i top. Læs mere om uddannelsen her

Hør tre af vores hospitalsklovne sætte ord på, hvordan de arbejder:

Lykke Scheuer, hospitalsklovnen Baglæns

Stephanie Kragh Dedieu, hospitalsklovnen Flip

Karina Krægpøth Hagge, hospitalsklovnen Veranda3 gode grunde til at støtte allerede i dag

 1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
 2. Hjælp os med at nå flere.
 3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.