Hospitalsklovnene gav Lykke smilet tilbage

18-årige Lykke har fået et tæt forhold til hospitalsklovnene Frøken Lakrids og Boing under sine indlæggelser i psykiatrien, for de hjælper hende med at blive i godt humør og er gode at tale med.  

Lykke er 18 år og fra Sønderjylland. Hun går på efterskole og elsker at tilbringe tid med sine to heste, Schanell og Pedro.  

For seks år siden kom Lykke for første gang i kontakt med ungdomspsykiatrien. Dengang var hun 13 år, og siden da har hun været indlagt flere gange, den længste indlæggelse varede tre en halv måned.   

- Jeg har haft både gode og dårlige indlæggelser, lange som korte, fortæller Lykke.   

Hendes seneste tre indlæggelser har dog været mere positive, men hun lægger ikke skjul på, at det er svært at være indlagt.  

- Det meste handler om sygdom, når man er indlagt, fortæller Lykke.   

Lykke er stadig under udredning og kan derfor ikke lige nu fortælle mere om sin diagnose, men hun vil gerne fortælle om venskabet med Frøken Lakrids og Boing.    

Hospitalsklovnene Frøken Lakrids og Boing kommer på besøg  

På Sygehus Sønderjylland, hvor Lykke har været indlagt, får den ungdomspsykiatriske afdeling besøg af Boing og Frøken Lakrids, og de to har haft afgørende betydning for Lykke under hendes indlæggelser.   

- Jeg følte kun en oprigtig glæde, når Boing og Lakrids kom forbi. Det bedste var uden tvivl det humør, de bidrog med, de smil, de sendte ud i rummet, og den gode stemning, der spredte sig ud blandt patienter og personale. De har fået smil og glæde frem i mig, til trods for at der ikke var meget glæde og smil tilbage i mine øjne, fortæller hun.  

Lykke har fået et tæt forhold til hospitalsklovnene Frøken Lakrids og Boing.

Lykkes oplevelse er, at det er nemmere at tale med hospitalsklovnene end med andre.

- Med klovnene kan man lave lidt sjov med de svære ting, på en anden måde end man kan med sine veninder, familie og læger. De forstår at lave sjov på det rigtige tidspunkt. Med klovnene virker det hele heller ikke så seriøst, og de skal ikke til at vurdere på de ting, man siger, som de andre skal på en anden måde. De er der bare og svarer det, der lige falder dem ind, siger hun.  

- Jeg har talt med Boing og Lakrids om mange ting. Lige fra mine heste, min efterskole, mine veninder, mine forældre, min livret til at jeg har været nervøs for en samtale med en læge. Vi har talt om både alle de gode ting og de lidt mere triste ting, fortæller hun.   

Og så laver de tre også mange ting sammen. 

- Normalt kommer Lakrids og Boing på besøg lige omkring frokost, så vi spiser sammen og sidder og hygger og snakker. Vi har også spillet spil, og engang lavede vi jongleringsbolde ud af engangshandsker med havregryn i, og bagefter lærte Boing mig at jonglere. Vi gik rundt og viste det til patienter og personale. Lakrids filmede os, og vi lavede nogle små videoer af det. Vi har også spillet bordtennis og bordfodbold, og vi lavede en bar, hvor klovnene kreerede nogle ”drinks” med vand, saftevand, æble- og appelsinjuice blandet sammen. Og ellers har vi bare grinet og lavet sjov med hinanden, fortæller Lykke.    

Psykisk lidelse skal ikke være tabu  

Lykke er åben om at være psykisk sårbar, fordi hun gerne vil have, at det ikke skal være tabu.  

- Jeg vil gerne give folk en forståelse og noget viden om, hvad det for eksempel vil sige at være indlagt på psykiatrisk afdeling. Psykisk lidelse kan ofte virke skræmmende, og hurtigt får folk den oplevelse, at man er farlig, fordi man har været indlagt. Jeg prøver at aftabuisere og sprede viden om emnet, sådan så der ikke er det der store tabu omkring psykisk sygdom og lidelse, fortæller hun.  

- Jeg håber, at andre kan se, at selvom man er 17 år, kan man stadig have stor glæde af hospitalsklovnene. Det er mega vigtigt, at de kommer netop lige der, hvor børn og unge ofte har rigtig ondt i livet og mangler håb og glæde for fremtiden, siger hun.  

  

 Lykke og hospitalsklovnen Frøken Lakrids.



3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.